GENEL

Osman Yereşen, Adana’nın hafızasıydı

23 Ocak 2008’de hayatını kaybeden Çukurova Gazeteciler Cemiyeti kurucu üyesi ve Seyhanspor Kulübü Başkanı olan, eski milli hakemlerimizden Osman Yereşen için düzenlenen etkinliğe; CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, TSYD Genel Başkan Yardımcısı Kerim Hoşfikirer, TSYD Adana Şube Başkanı Adnan Poyraz, ÇGC Genel Sekreteri Ömer Üney ve Yönetim Kurulu Üyesi Süreyya Uri ile gazeteciler katıldı.

 

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir yaptığı konuşmada, merhum Osman Yereşen’i kısa zaman diliminde kelimelerle anlatmanın imkansız olduğunu, her an çevresine neşe saçan, nüktedan, hoş sohbet kişiliğiyle asla unutulmayacağını dile getirdi.

 

Esendemir, çok renkli bir kişiliğe sahip olan Osman Yereşen’in, sporun dışında siyaset ve yerel yönetim deneyimleriyle de engin bilgi birikimiyle dolu olduğunu belirterek, “Osman ağabeyimiz, nüktedanlığı ve hoş sohbeti ile çevresinde çok sevilen bir büyüğümüzdü. Her yaşa hitap eden, sözü dinlenen ve çok sevilen Osman Ağabeyimiz sadece sporla değil, siyaset ve yerel yönetim alanlarında da görev yaptı.

 

Adana Demirspor’un ilk şampiyon kadrosunda yeraldı. Daha sonraki yıllarda uzun süre Seyhanspor Kulübü Başkanlığı yaptı. Sporun bir çok dalında önemli hizmetler gerçekleştirdi. ÇGC’nin kurucu üyelerinden olmasının yanısıra Genel Sekreterlik, Basın Meclisi ve Özdenetim Divanı başkanlığı gibi görevler üstlendi… Anadolu Ajansı Konya Bürosu’nun kurulmasında emeği geçti. Engin deneyimi, hoşgörüsü, bilgi birikimi ve  yaşam sevinciyle gençlere örnek oldu…

 

Vatan sevgisinin yanısıra Cumhuriyetin kazanımları konusunda da oldukça hassas bir yapıya sahipti. İnançlarına bağlı, Atatürkçü ve demokrattı. Merhumun meziyetlerini burada sıralamak için zaman yetmez. Kendisini her zaman sevgi, saygı ve rahmetle anacağız” dedi.

 

CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, merhum Osman Yereşen’i sağlığında tanıma fırsatı olmadığını belirterek, bir insanın vefatının ardından 10 yıl geçmesine rağmen hala bir etkinlikle anılması, ardından güzel laflar edilmesi ve yaşanmışlıkların dile getirilmesinin önemine dikkat çekti.

 

Tümer, “Osman Yereşen’i tanıma fırsatım olmadı. Keşke biz de geride böylesi güzellikler bırakabilsek. Allah; ailemizin, çocuklarımızın ve sevdiklerimizin, bizim ardımızdan böylesi güzel konuşmalar yapmaları ve anılarını dillendirmelerini sağlayacak şekilde yaşamayı nasip etsin” diye konuştu.

 

TSYD Genel Başkan Yardımcısı Kerim Hoşfikirer de konuşmasında, merhum Osman Yereşen’in sportif özelliğinin yanı sıra renkli bir kişiliğe de sahip olduğunu söyledi. Yereşen’in adeta yaşayan kütüphane olduğuna dikkat çeken Hoşfikirer, Adana’nın hafızası olan Yereşen’in engin bilgi birikimi ve deneyimlerinin de gençler için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

 

Merhum Osman Yereşen’in her yaştan insanla çok rahat iletişim kurabildiğini, hoş sohbetiyle insanları kendine bağladığını, yaşamdan zevk aldığını, son anına kadar dolu dolu yaşadığını dile getirerek, Yereşen’le olan anılarından bir bölümü katılımcılarla paylaştı.

 

ÇGC Yönetim Kurulu üyesi Süreyya Uri de konuşmasında, merhum Osman Yereşen’in uzun yıllara dayalı yaşanmışlıklarını gençlerle paylaşmaktan haz duyduğunu, gerek mesleki ve gerekse de sosyal alanlarda gençlere yol gösterici nasihatlarda bulunduğunu, Cumhuriyetin kazanımları ve özellikle de laiklik konusunda çok hassas olduğunu, kendisiyle konuşmaktan ve sohbet etmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi.

 

Günaydın Gazetesi Spor Müdürü Hüseyin Sungur da konuşmasında Osman Yereşen’le Bölge Gazetesi’nde uzun bir süre birlikte çalıştıklarını belirterek, anılarını aktardı. Merhum Yereşen’in saygın ve çok renkli bir kişiliğe sahip olduğunu, en büyük tutkusunun Galatasaray olduğuna dikkat çeken Sungur, sarı-kırmızı renklere gönül veren spor adamı Osman Yereşen’i asla unutmayacaklarını ifade etti.

 

Etkinliği düzenleyen Ahmet Reha Yereşen de katılımcılara dedesiyle ilgili anıları paylaştıkları ve etkinliğe katıldıkları için teşekkür etti.

 

Yereşen ailesi olarak, merhum Osman Yereşen’den aileye kalan en büyük mirasın dostları, yaşanmışlıkları, geride kalanların dile getirdiği sohbetler ve kendisini asla unutmayan basın camiası olduğuna dikkat çekti.

 

Yereşen, “Dedem gerçekten Adana’nın hafızasıydı. Her daim berrak ve zinde olan zihni sayesinde Adana’nın geçmiş dönemlerine ışık tutuyordu. İyi bir Adanalıydı. Adeta kalbi Adana için atıyordu. Ancak son anlarında, kızının yanına gömülme vasiyeti nedeniyle İstanbul’da toprağa verdik. Dedemin, Demokrat ve Laik düşünce yapısı, Atatürkçülüğü, vatan-millet ve bayrak sevgisi ailemiz için gurur vesilesidir. Ailem adına katılımınızdan dolayı ayrıca dedemin kurucusu olduğu Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne ve sayın Başkanımız Cafer Esendemir’e de bu vesileyle teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Başa dön tuşu