GENEL

Narenciyeyi “Sıcak” Vurdu

Adana Çitfçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, çiftçilere “geçmiş olsun” temennisinde bulunurken, zarar tespiti için İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurulmasını önerdi.
 
Başkan Mutlu Doğru, konuya ilişkin açıklamasında, geçtiğimiz hafta ülke genelinde yaşanan, mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıkları nedeniyle Çukurova’daki narenciye çeşitlerinden erkenci limon, mandalina, portakal ve bazı orta erkenci mandalina çeşitlerinde büyük oranda meyve dökümü yaşandığını bildirdi.
 
Yaptıkları ilk gözlemlere göre yaklaşık 80’in üzerinde meyve döküm zararı yaşandığına dikkati çeken Başkan Mutlu Doğru, “Ova genelinde bölge farkı olmaksızın her yerde zarara yol açan aşırı sıcaklar ve poyraz, narenciye üreticilerimizin henüz sezonun başındayken morallerinin bozulmasına sebep oldu” dedi.
 
Adana’da ekim alanları her yıl artan narenciyenin bazı çiftçiler için tek geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Bu durum çiftçi kadar bölge ve ülke ekonomisine de zarar vermiştir. Ülkemizin yaş sebze ve meyve ihracatında önemli bir yeri olan narenciyedeki bu zarar ihracatımızı da olumsuz etkileyecek, döviz girdimizde azalma yaşatacaktır” diye konuştu.
 
TARSİM SICAK VE POYRAZI AFET SAYMIYOR
Narenciye ekim alanlarının büyük bir bölümünün TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) aracılığıyla sigortalı olmasına rağmen, aşırı sıcak ve poyraz  zararının kapsam dışı olmasının çiftçileri daha da zorda bıraktığının altını çizen Başkan Mutlu Doğru, şöyle devam etti:
 
“Geçen hafta TARSİM Genel Müdürümüz Sayın Serpil Günal ile yaptığım telefon görüşmesinde; oluşturdukları bilim kurulu aracılığıyla sıcak ve poyraz riskinin de incelenerek çalışma yapacaklarından dolayı memnuniyet duydum ve umarım bu risk de poliçeye eklenerek narenciye üreticilerimizin zararı karşılanır.”
 
Başkan Mutlu Doğru, sıcak ve poyrazdan zarar gören çiftçilerin büyük gelir kaybına uğrayacakları tahminiyle, bağlı oldukları Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurarak zarar tespit raporu almaları önerisinde bulunarak, “ Bu zarar raporlarına göre zararın boyutu daha net ortaya çıkacak ve zirai kredi borçlarının ertelenmesi için gerekli girişimlerde bulunma şansımız olacaktır” bilgisini verdi.
 
Doğru, açıklamasının sonunda, sıcak ve poyrazdan zarar gören tüm üreticilere “geçmiş olsun” dileklerini iletip,  bu gibi sıra dışı iklim olaylarının tekrar etmemesi temennisinde bulundu.

Başa dön tuşu