GENEL

MESLEĞİMİZİN ONURUNA SALDIRIYI ESEFLE KINIYORUZ”

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ulusal yayın yapan A TV'de yayınlanan ve bölgemizde çekimleri devam eden “Bir Zamanlar Çukurova“ adlı dizinin dün (09.04.2020) yayınlanan bölümünün bazı sahnelerinde yer alan avukatlık mesleğini küçük düşürücü, itibarsızlaştırmaya yönelik hakaret ve aşağılayıcı ifadeler ile yakışıksız benzetmelerden ötürü Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na şikayette bulunarak, yayıncı kuruluşu, dizinin senaristlerini ve yapımcılarını kınadı. 

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Bir çok meslek grubu gibi avukatların da televizyon dizilerinde meslekle ilgili görüntülerden ve diyaloglardan rahatsız olduklarını belirterek, “ATV adlı özel televizyon kanalında yayınlanan ‘BİR ZAMANLAR ÇUKUROVA’ adlı dizinin 9 Nisan 2020 Perşembe günü yayınlanan bölümünde geçen diyalogda; “Sen O Muammer denen herifin kim olduğunu biliyor musun?” “Avukat da alenen yalan söyleyen düzenbaz bir Avukat”  “O herif Ankaralı adamlara hizmet ediyor, Çukurova’nın topraklarını almak isteyenlerin adamı O, senin hisselerini de O adamlar için almaya çalışıyor.” “O kadar söyledim. Dedimki bak: Bu Avukat O adamların köpeği dedim” “O Avukat bozuntusuna da dedi ki“ gibi sözler sarf edilerek avukatlık mesleğini küçük düşüren ithamlar yapılmış ve diyaloglar yaşanmış, bu diyaloglarla dizide yer alan kişi değil avukatlık mesleğinin onuru ve saygınlığı zedelenmiştir. 

    

Radyo ve Televizyonların kuruluş ve yayın hizmetleri hakkında kanunun 8. maddesi, medya hizmet sağlayıcılarına; yayın hizmetlerinin insanlık onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamayacağını, kişi yada kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremeyeceği yönünde vecibe yüklemiştir.

 

Hukuk devletinin korunması açısından mesleğimizin temsilcilerine ve barolara önemli görevler düşmektedir. Yukarıda adını andığımız dizi ve yayıncı kuruluş A TV hakkında başkanlığınızca gerekli inceleme yapılarak, Avukatlık mesleğinin   onurunu ve saygınlığını çiğneyen, avukatları toplum ve bireyler nezdinde küçük düşürme konusunda hiçbir tereddüt göstermeyen dizi yapımcıları ve adı geçen televizyon hakkında gerekli cezai müeyyidenin uygulanması, bu yöndeki yayınların durdurulması için yasal girişimde bulunulmuştur.

 

Avukatların olduğundan farklı gösterilmesi kabul edilemez. Söz konusu dizinin dün yayınlanan bölümlerinden; bu bakış açısı ve ifadeler nedeniyle rahatsızlık duymaktayız. Diziyi, yayıncı kuruluşu, senaristlerini ve yapımcısını kınıyoruz. RTÜK’e yapılan şikayetin ve yasal sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini kamuoyunun bilgisine sunarız. “

 

Başa dön tuşu