GENEL

EMEK VE ALINTERİ EN YÜCE DEĞERDİR

Mesajında "İşçilerin, emekçilerin alınterinin karşılığını aldığı, uluslararası standartlara uygun koşullarda çalıştığı, Hukukun üstün tutulduğu, aydınlık, eşit ve güzel bir dünya umuduyla, tüm emekçilerimizin bu özel günlerini kutlarım" dedi.

 

Baro Başkanı Av. Veli Küçük’ün 1 Mayıs açıklamasında; 

 

“Ülkemizde ilk kez 1923'te resmi olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan'ında, "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edilmiş, 22 Nisan 2009 tarihinde de TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.

 

Her şeye rağmen bugünkü bazı kazanımlar, 1856 ve 1 Mayıs 1886 da sömürüye ve köleliğe karşı siyah işçilerin, beyaz işçilerin birlikte yürüdüğü ve direndiği, önyargı duvarlarını yıktığı o birlik ve dayanışma ruhuna borçluyuz. Bugün 8 saatlik insani çalışma süresi dahi bu birliğin ve dayanışma ruhunun bir kazanımıdır.

 

1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. 

 

1 Mayıs 'Emek en yüce değerdir' diyenlerin alın terinin sembolü olan bir bayramıdır. Bir ülke ancak emekçileri sayesinde üretir, büyür, gelişir ve yaşamaya devam eder. Maalesef emekçiler dünyada ve ülkemizde hak ettikleri değeri görememekte, hak ettikleri haklara sahip olamamaktadır. 

 

Günümüzün zor ekonomik koşullarında hayat şartlarıyla mücadele ederek ekmeklerini kazanmaya çalışanlarımız bizim için değerlidir. 

 

Ancak; İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) 2019 yılı iş cinayetleri raporuna göre 1736 kişi yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin yüzde 99’unun sendikasız olduğu, yaşamını yitirenlerden yüzde 48’inin 28-50 yaşları arasındaki kişilerden oluştuğunu gözlenmektedir.

İş cinayetlerine karşı nelerin yapılması gerektiği üzerinde de durulmalıdır. 4857 sayılı yasanın  değişmesi, çocuk işçiliğinin yasaklanması, göçmenlerin aşırı sömürüsüne yol açan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. 

 

Türkiye’de binlerce kişinin de meslek hastalıklarından yaşamını yitirdiği ortadadır. İşçi ölümlerine ilişkin aralıksız dikkat çekmek ve bu oranları aşağıya çekmek zorundayız. 

 

Tüm olumsuzluklara rağmen hak, hukuk, adalet ve demokrasimizin savunucuları olmaya devam edeceğiz.

 

Haksızlıkların, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin ve ezilmenin olmadığı, emeğin sömürülmediği, eşit ve demokratik güzel bir dünya umuduyla, tüm emekçi kardeşlerimizin birlik ve dayanışma inancıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutlarım" ifadelerini kullandı.

 

Başa dön tuşu