GENEL

COVİD-19 salgını ülke ekonomisine zarar verdi

Adana Ticaret Borsası 24 ve 25’inci birleştirilmiş Olağan Meclis Toplantısı Osman Bağış’ın başkanlığında videokonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

 

Ülke genelinde yitirilen 3.000’e yakın vatandaşımıza başsağlığı dileğini ileterek gündem gereği konuşan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, “Bu anlamda tedavi gören tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemizin ve tüm insanlığın koronavirüs salgınından bir an önce kurtulmasını, feraha kavuşmasını Cenabı Allah’tan diliyorum.” dedi.

 

ÜRETİCİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDERİZ

Başkan Bilgiç, “Adana Ticaret Borsası olarak her toplantımızda, platformlarda, basın açıklamalarımızda ifade ettiğimiz; tarımın, toprağın ve suyun vazgeçilmezliğini, stratejik öneme haiz olduğunu, bunun için de hükümetimizin üretene, ülkesinin beslenmesi için alın teri dökerek emeğini hiçbir zaman esirgemeyen çiftçilerimize verdiğinden daha fazla destek sağlamasıdır. Sağlanan desteğin kat kat fazlasını üreticilerimiz ürettikleri, ürünleriyle verirler, veriyorlar. Bu salgın tüm dünyada olduğu gibi, bize de tarım ve gıdanın ne denli hayati öneme sahip olduğunu gözümüze sokarcasına göstermiştir. İnsanların salgın hastalık korkusuyla evlerinden çıkamadıkları bu dönemde dahi ülkemizin gıda ve beslenme ihtiyacını karşılamak için canı pahasına durmadan, yılmadan üretmeye devam eden, tarım emektarlarına sonsuz teşekkür ve şükranlarımızı sunuyorum.”

 

HUBUBAT BEREKETİYLE GELİYOR

Pamuk ekim alanlarının geçen yıla oranla 60-65 azaldığını ifade eden Başkan Bilgiç, “Bu yılın 1. ürün pamuk ekiminin yaklaşık 70’i yapılmıştır. Ekim başlamadan önce destek olarak 1,5 TL/KG açıklanmış olsa idi, bölgemizde ve pamuk yetiştirilen diğer bölgelerde ekim alanları bu kadar daralmazdı. Mısır ekim alanları geçen yıla oranla 30-35, Soya ekim alanları 15-20 artmış olup, soya ekimleri tamamlanmak üzeredir. Buğday ekim alanlarımız tahminen geçen yıldan 25 daha fazla ekim alanına sahiptir. Hava şartları buğdayı olumlu etkilemiş, hem verim hem de kalite olarak üreticinin yüzünü güldürecektir. TM Ofisi 1.650-1.700 TL/ton müdahale alım fiyatını hasattan önce deklare ederse, üretici alın terinin karşılığını almış olur. Böylece piyasa da dengelenmiş olur. Bölgemizde, soğan, patates hasadı başladı ve artarak Mayıs sonuna kadar devam eder. Bu ürünlerin pazarlanmasında, lojistiğinde zorluk yaşanmaması lazım, yaşanırsa üretici mağdur olur. Bunun tedbirlerinin alınması gerekir. Turfanda karpuz hasadımız havaların ısınmasıyla Mayıs ayı içinde Türkiye’nin bütün illerine sevk edilmeyi beklemektedir. Ülkemizdeki üretilen karpuzun yaklaşık dörtte birini üreten Adanamızın karpuz üreticilerine ve tüm üreticilerimize başta sağlık, sonrasında bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini diliyoruz.”

 

TOBB’UN NEFES KREDİSİNDEN YARARLANIN

Üyelerine TOBB’un Nefes Kredisinden yararlanma çağrısı da yapan Başkan Bilgiç, “Bu sıkıntılı süreci firmalarımız az zararla TOBB, oda ve borsalarımızın desteğiyle, nefes kredi ile nefeslenerek atlatacaklardır. TOBB ve Denizbank arasında yapılan protokolle KGF kefaleti 100.000 TL firma başına yıllık 7,5 faizle 2020 yılında ödemesiz 2021 yılı 12 taksit ödemeli kredi için üyelerimiz faaliyet belgelerini ücretsiz alarak bir an önce müracaat etsinler. Bu krediden faydalansınlar.” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından meclis gündem maddeleri yine videokonferans yöntemiyle görüşüldü.

Başa dön tuşu