ÜNİVERSİTE

ANNE BEBEK SAĞLIĞI VAKFINDAN ANLAMLI DAVRANIŞ

Temel amacı ülkemizdeki bebek ölümlerini azaltmak ve yaşatılanlarında beyin hasarının kurtarılmasını sağlamak olan Anne Bebek Sağlığı Vakfı bu çerçevede Türkiye’nin çeşitli sağlık merkezlerine ihtiyaç dâhilin de bağışlarını yapıyor. Bu çerçevede Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Yeni doğan Kliniğine doğum sırasında oksijensiz kalan bebeklerin beyin hasarını önlemek amacıyla soğutma cihazı bağışı yapıldı.

Cihazı teslim etmek amacıyla yeni doğan kliniğinde bir tören düzenlendi. Törene Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Serdar Özbarlars, Balcalı Hastanesi Prof.Dr. Başhekimi C.Tamer Cevat İnal, Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nejat Narlı, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar, diğer öğretim üyeleri, Anne Bebek Sağlığı Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Özkozacı ile Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Tören de konuşan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar Ülkemizde bebek ölümlerinin azaltılması konusunda önemli çalışmalar yürütüldüğüne vurgu yaptı. Prof. Dr. Kibar bu amaçla Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı’nın da önemli hizmetler yaptığına şahitlik etmekten son derece mutlu olduğunu ifade ederek, bağışı yapılan bu cihazla oksijensiz doğan bebeklerin beyin hasarlarının önlenmesine yönelik önemli bir tedavi gerçekleştirileceğini belirtti. Yapılan bağış nedeniyle Vakıf Başkanı Mustafa Kemal Özkozacı’ya bizzat teşekkür eden Kibar, Özkozacı’ya çalışmalarında başarılar diledi.

 

Anne Bebek Sağlığı Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Özkozacı ise Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı nın bebeklerin yaşam haklarını korumak amacıyla 1993 yılında kurulduğunu, Vakfın, bebek ölümlerinin azaltılmasında eğitimin çok önemli olduğuna inandığını, bu amaçla çeşitli üniversitelerde görevli ve vakfın bünyesinde çalışan neonatoloji uzmanı 45 öğretim üyesiyle genç doktorlara ve hemşirelere bu dalla ilgili eğitimler düzenleyerek, sağlık hizmetlerinin çağdaş düzeye çıkarılmasına çalıştığına işaret etti.

Vakfın Türkiye genelinde başarılı ve ihtiyaç sahibi Tıp Fakültesi öğrencilerine burs verdiğinide belirten Özkozacı, ayrıca hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerindeki eksiklikleri tamamlamaya çalıştıklarını da söyledi.

 

Son olarak söz alan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Satar da Türkiye'de bir yaşına varmadan ölen bebeklerin yarısından fazlasının yaşamının ilk ayında hayatını kaybettiğini dile getirerek, yaşamın ilk ayının uzmanlığı olan neonatoloji bilim dalının amacının bu ölümleri en aza indirmek ve doğum öncesi, doğum ve doğum sonrasındaki sağlık hizmetlerini çağdaş düzeye çıkararak bebekleri spastik, sara gibi beyin rahatsızlıklarından korumak olduğunu vurguladı. Satar, bağış yapılan cihazın bebeğin Anne karnında doğarken oksijensiz kalması sonucu oluşabilecek beyin hasarlarını önlemeye yönelik bir soğutma işlemi yaptığını sözlerine ekledi.

Başa dön tuşu