ÜNİVERSİTE

200 Sanal Sınıfta 4 Bin Öğrenciye Uzaktan Öğretim

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, 200 sanal sınıfta 4 bin öğrencinin eş zamanlı olmak üzere ortalama günlük 900 sanal sınıfta 20.000 öğrencinin interaktif uzaktan öğretim aldığını bildirdi.

 

Çukurova Üniversitesi Yönetimi, Covid-19 salgını sürecinde eğitimin devam edebilmesi için Uzaktan Öğretim Teknik Çalışma Komisyonu oluşturdu. Başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan’ın yaptığı komisyonda, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynel Cebeci, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Yüksek Lisans Uzaktan Öğretim Koordinatörü Prof. Dr. Selçuk Çolak, Adana MYO Müdürü Prof. Dr. Faruk Karadağ, , Bilgi işlem Daire Başkanı Ramazan Yazgan ve Öğretim Görevlisi Azim Örneksoy ile Öğrenci İşleri Daire Başkan Vekili Veli Sancar’dan oluşan üyeler yer alıyor. Komisyon tarafından alt yapı ve kullanılacak sistem belirlenerek uzaktan öğretim verilmeye başlandı.

 

Prof. Dr. Erdoğan: “2 Farklı Platformdan Uzaktan Öğretim Veriyoruz.”

Uzaktan öğretim ile ilgili bilgi veren Uzaktan Öğretim Teknik Çalışma Komisyonu Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, salgın sonrası ortaya çıkan bu tablonun yönetilmesinde, YÖK’ün aldığı kararlar çerçevesinde, 23 Mart’ta sanal platformda yapılan Çukurova Üniversitesi Senato toplantısında, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde devam eden örgün eğitimin uzaktan öğretim olarak verilmesi kararının aldığını ve bunun hayata geçirildiğini söyledi.

 

Bu kararla birlikte Uzaktan Öğretim Teknik Çalışma Komisyonu’nun oluşturulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erdoğan şunları kaydetti;

“Çok hızlı durum değerlendirmesi yapıldı; hali hazırda örgün eğitimde eş zamanlı yapılan 380-400 derste 8-10 bin öğrenciye eğitim verildiğinden bu durumun uzaktan öğretim sistemine adaptasyonu için optimizasyon çalışmaları yapıldı. Zira ABD, Kanada, Avrupa ve Ülkemizde tüm eğitim uzaktan öğretime geçtiğinden teknik sorunların minimalize edilmesi ve sisteme ulaşmada sıkıntılar yaşanmaması önemli idi. Uzaktan Eğitim Merkezimizin mevcut alt yapısı ile tüm programlarımızın yürütülmesi mümkün olamayacağı için hizmet satın alma yoluna gittik. Öğretim Yönetim Sistemi ve Sanal Sınıf Uygulamasından oluşan iki modülden oluşan hizmet için servis sağlayıcı ile anlaşıldı. Diğer yandan sistemin yükünü paylaştırmak üzere Üniversitemizin de abonesi olduğu Microsoft Teams uygulaması üzerinden uzaktan öğretim sisteminin oluşturulmasına karar verildi. Örgün eğitimdeki dersler optimize edilerek eş zamanlı 200 senkron sanal sınıf oluşturuldu, bu sınıflarda Uzaktan Öğretim Platformu üzerinden 4 bin ön lisans ve lisan öğrencimize eş zamanlı öğretim verilmesinin alt yapısı hazırlandı. Yüksek lisans, doktora, Türkçe ve Yabancı Dil eğitimleri ile  Konservatuvar eğitimleri için de Microsoft Teams platformu ile uzaktan öğretim sistemi oluşturuldu. Tüm öğretim elemanlarımıza sistemin kullanılmasına yönelik 4 ayrı oturumda uzaktan eğitimler verildi, kullanım kılavuzları paylaşıldı. Öğrencilerimize ise Çukurova Üniversitesi Bilgi Sistemi (ÇÜBİS) üzerinden bilgilendirme yapılarak sisteme nasıl katılacakları ile ilgili teknik bilgiler iletildi. 23 Mart haftasında Öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin Uzaktan Öğretim Sistemine adaptasyonu sağlandı, 30 Mart tarihi itibarı ile  uzaktan öğretime geçtik.”

 

“Ara Sınav Denetimsiz Online, Yıl Sonu Sınavı ise Denetimli Yüz Yüze Olacak.”

Sınav takvimi ve nasıl yapılacağı konusunda da açıklama yapan Prof. Dr. Erdoğan, ara değerlendirmelerin gözetimsiz olmak üzere online sistem üzerinden yapılmasının ve yüzde 20 ağırlıklı olması kararının alındığını ifade ederek, yıl sonu değerlendirme sınavlarının ise denetimli ortamda yüz yüze olacak şekilde organize edileceğini söyledi. Prof. Dr. Erdoğan yılsonu değerlendirme zamanının bu olağanüstü koşuların bitme surecine bağlı olarak yeni bir akademik takvim üzerinde çalışmalarla belirleneceğini söyledi.

Başa dön tuşu