GENEL

Akyurtlu sanayiciler sorunlarını başkanlara anlattı

Ankara Sanayi Odası, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Akyurt Sanayici ve İş İnsanları Derneği (AKSİAD) işbirliğiyle düzenlenen bir etkinlikte, Akyurt’ta faaliyet gösteren sanayiciler, yaşadıkları sorunları yetkililere iletti.

Etkinliğe, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç ve AKSİAD Başkanı Murat Karakaş’ın yanı sıra ASKİ, Fen İşleri, elektrik, doğalgaz ve iletişim firmalarının temsilcileri de katılım sağladı. Sanayiciler, ulaşım, elektrik kesintileri ve yol problemleri gibi öncelikli sorunlarını gündeme getirdiler. Ayrıca, geçmişte yaşanan sel baskını ve olası afetlere hazırlık konuları da masaya yatırıldı.

Ayık: “Bu bizim gurur, övünç kaynağımız”

Etkinlikte konuşan Akyurt Belediye Başkanı Hilal Ayık, “24 milyon metrekarelik bir alana sahibiz. 300 kadar fabrikamız burada falliyet gösteriyor, 135 ülkeyede ihracat yapılıyor. Bu bizim gurur, övünç kaynağımız. Biz her zaman sanayimizde yapılan üretimle gurur duyuyoruz, sizlerin başarısı bizlerin övüncü oldu. Biz de bu başarıda, bu çorbada tuzumuz olsun istiyoruz. AKSİAD yönetimimiz bizi ziyarete gelmişlerdi, çok güzel bir veri hazırlamışlar. Veriler üzerinden konuştuğumuz zaman daha sağlıklı yol alabiliyoruz. Fabrikalarımızın üretim alanlarını, ihracat kapasitelerini, çalışan sayılarını analiz eden bir raporla ziyaretimize gelmişlerdi. Bu rapordan yola çıkarak bir konuşma gerçekleştirmiştik. Bugün burada olmak gerçekten çok kıymetli. Bizim amacımız sanayicilerimize katkı sağlamak” ifadelerini kullandı.

Yavaş: “Büyükşehir’e 300 bin iş başvurusu var”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise, belediyeye yapılan 300 bin civarındaki iş başvurusuna dikkat çekerek, sorunun çözümü adına istihdamı artıracak çalışmalara destek olduklarını kaydetti. Yavaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak organize sanayi ve iş dünyasına destek olmamızın en büyük nedenlerinden birisi Ankara’da üretimin ve istihdamın artması içindir. Ne kadar çok sanayiyi teşvik edip Ankara’da istihdamı artırırsak belediyeye de özgeçmişin az geleceğini düşünüyorum. Herkesin iyi bildiği, eğitimini aldığı işte çalışmasının çok daha verimli olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Fuar Alanı: Yasal süreç uzun sürdü
Fuar Alanı hakkında da konuşan Yavaş, bazı sanayicilerin projenin Akyurt’ta yapılmasına karşı çıktığını dile getirdi. Yavaş, “Akyurt Uluslararası Fuar Alanı’nın yapılması için çabalarımız devam ediyor. Hukuki bir süreç yaşadık, bizler bütçemizden kaynak ayırıyoruz. Bir an evvel fuar alanının yapılması için çalışmalarımız devam ediyor. Şunu da bilmenizi isterim, bir gün kaybımız yok bu çalışmalarda. Maalesef yasal süreç uzun sürdüğü için bu hale gelmiş oldu ama Ankara’da birçok iş insanı buranın yapılmasını istemiyor, ‘Orada fuar olmaz’ diyor. Ben burada fuar alanı olacağına inananlardanım. Şu andaki mevcut duruma bakarak konuşuyorlar. Oraya fuar alanı yapılır, oteller yapılır, inşallah düzgün ulaşım da olursa oranın daha da değerleneceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Metro: Akyurt ve Çubuk’a kadar uzatılmalı
Metro çalışmalarına da değinen Yavaş, Keçiören Metrosu’nun Akyurt ve Çubuk’a kadar ulaşması konusunda da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Yavaş, “Keçiören-Havalimanı metrosuna 2022’den beri Ulaştırma Bakanlığı başlamadı. Ben yazı yazdım, ‘biz yapalım’ diye, ‘Hayır biz yapacağız’ dediler. Bunu söylememdeki amaç, biz uzun vadeli kredi kullanırız. Ulaştırma Bakanlığı yaparsa bunun parasını bizden alıyor zaten. Ankara Büyükşehir Belediyesi ödüyor metronun parasını. Çayyolu metrosunun borcunu ödetiyor. Yani 4,5 yılda biz metronun borcunu ödemiş oluyoruz. Biliyorsunuz metro uzun vadeli finansman gerektiren projeler. İnşallah Ulaştırma Bakanlığı bunu yapar. Ancak şöyle bir talebimiz var. Bizim seçim öncesi vaadimizdi, Akyurt’a da uğrayacak, Pursaklara’da uğrayacak bir hat yapılmasıydı. Metro projesinde tadilat yaparak Akyurt’a gelecek, Çubuk’a uzatılacak şekilde başlatırsak sizlere de katkı sağlayacaktır. Personel açığından bahsediliyor, personelde tek seferde ulaşımını sağlayabilecektir” dedi.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Başkan Yavaş ve Ayık’ın her zaman sanayicinin yanında olduğunu belirterek, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ankara sanayicileri ile sıcak ilişkiler içerisinde olacağınızı biliyor ve sorunlara gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür ediyorum. Ankara ve ilçelerimizde her zaman, her koşulda sanayicilerimizin yanındayız. Meselelere çözüm odaklı yaklaşarak ilgili bakanlıklarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız ve tüm paydaşlarımızla hareket ediyoruz” ifadelerini kulandı.

AKSİAD Başkanı Murat Karakaş ise, Akyurt sanayisinini görülmemiş bir şekilde bir büyüme gösterdiğini ifade etti. Karakaş, “Akyurt Sanayici ve İş İnsanları Derneği olarak sorunların takipçisi olacağız. Başkanlarımızın samimiyetlerine ve büyük bir oranda da çözüme kavuşacağına inanıyorum. Elimizden geldiği kadar dernek yöneticilerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Başa dön tuşu